Home » Știință » „Anomalie” pe orbita Pământului! Un satelit Boeing a explodat în mod misterios

„Anomalie” pe orbita Pământului! Un satelit Boeing a explodat în mod misterios

Publicat: 23.10.2024

Un satelit Boeing aparținându-i furnizorului multinațional de servicii Intelsat a explodat în mod misterios în orbita geostaționară în ziua de sâmbătă, 19 octombrie.

Conform unui comunicat oficial, „o anomalie” a cauzat distrugerea satelitului, denumit IS-33e, ceea ce compania numește o „pierdere totală”.

„Planurile de migrare și restaurare a serviciilor sunt în desfășurare atât pe flota Intelsat, cât și pe sateliții unor terțe părți”, se arată în comunicat.

Un satelit Boeing a explodat pe orbită

Nu este clar ce anume a cauzat descompunerea acestui satelit Boeing. Forțele Spațiale ale SUA au anunțat că urmăresc „aproximativ 20 de fragmente asociate”, dar au precizat că „nu au observat amenințări imediate”.

Compania americană de monitorizare spațială ExoAnalytic Solutions a declarat pentru SpaceNews că urmărește 57 de fragmente de resturi spațiale asociate.

Deși încă nu se cunoaște cauza exactă a destrămării, incidentul ne reamintește despre durata limitată a vieții sateliților, dar și despre amenințarea permanentă pe care resturile spațiale existente o reprezintă pentru infrastructura noastră orbitală, o situație periculoasă care ar putea duce la o catastrofă, punctează Futurism.

A mai existat un caz similar

Satelitul, care cântărea 6,6 tone și avea dimensiuni similare unui microbuz, a fost proiectat și fabricat de Boeing Space Systems și lansat în 2016. Acesta furniza servicii de bandă largă, inclusiv internet și comunicații telefonice, pentru părți din Europa, Africa și cea mai mare parte a Asiei.

IS-33e a fost al doilea satelit lansat ca parte a platformei de „nouă generație” EpicNG a Boeing. Primul satelit, denumit IS-29e, a eșuat din cauza unei scurgeri de combustibil la sistemul de propulsie. Intelsat a declarat pierderea totală a satelitului în aprilie 2019, atribuindu-i incidentul fie unei coliziuni cu un micrometeorit, fie unei activități solare.

Totuși, cauza care a dus la dezintegrarea lui IS-33e în orbită rămâne neclară. Oficialii Intelsat au observat că satelitul consuma mult mai mult combustibil decât ar fi trebuit pentru a-și menține orbita și asta încă de la lansarea sa, cu opt ani în urmă, reducându-i durata de viață cu 3,5 ani din cei 15 estimați.

Vă recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a găsit ceva ce seamănă cu un cap de om pe Marte

Misterul încălzirii atmosferei Soarelui, tot mai aproape de a fi rezolvat

Ceva ciudat se întâmplă cu Marea Pată Roșie a lui Jupiter, a descoperit Telescopul Hubble

Este oficial: NASA declară că maximul solar este în plină desfășurare!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase